rain for Winter Sports

Όταν φτάνει ο χειμώνας, οι σκιέρ, οι σνόουμπορντ, οι παίκτες του χόκεϊ επί πάγου και όλοι όσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ ανυπομονούν να χτυπήσουν τις πίστες. Αλλά υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να προετοιμαστείτε και να αποδώσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν. Για να παραμείνετε σε φόρμα, να βελτιώσετε τις ικανότητές σας και να αποφύγετε τραυματισμούς, η προπόνηση εκτός σεζόν είναι απαραίτητη. Για να βεβαιωθείτε ότι οι αθλητές είναι σε άριστη φόρμα για το χειμώνα, αυτός ο λεπτομερής οδηγός θα περιλαμβάνει αποτελεσματικές τακτικές προπόνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκτός σεζόν.

Συνειδητοποιώντας την αξία της προπονητικής περιόδου


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι χειμερινοί αθλητές πρέπει να προπονούνται κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν. Το πιο προφανές όφελος είναι ο χρόνος που δίνει στους παίκτες να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά από τραυματισμούς στο τέλος της σεζόν. Η δύναμη, η αντοχή και η ευελιξία είναι όλα σημαντικά για την κορυφαία απόδοση, και αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δουλέψετε και στα τρία. Οι αθλητές μπορούν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα μέσω της προπόνησης εκτός σεζόν, η οποία τους βοηθά επίσης να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες. Οι αθλητές μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική τους απόδοση και να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμών για την επόμενη χειμερινή σεζόν, εστιάζοντας σε αυτούς τους τομείς.

Επεξεργασία Στόχων

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεκινά με καλά καθορισμένους και εφικτούς στόχους. Οι αθλητές θα πρέπει να κάνουν απολογισμό του πώς τα πήγαν την περασμένη σεζόν και να καταλάβουν τι έκαναν καλά και πού μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι ΕΞΥΠΝΟΙ ή σαφείς, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά δεσμευμένοι. Ένας σκιέρ μπορεί, για παράδειγμα, να βάλει στόχο να αυξήσει τη δύναμη των ποδιών του κατά 20% ή την καρδιαγγειακή του αντοχή να τρέχει για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Όταν οι αθλητές γνωρίζουν τι θέλουν να επιτύχουν, μπορούν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα προπόνησης γύρω από αυτές τις απαιτήσεις και να παρακολουθούν την πρόοδό τους με την πάροδο του χρόνου.

Δημιουργία Προγράμματος Μεθοδικής Εκπαίδευσης

Η εκτός εποχής μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα προπόνησης. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αερόβια προετοιμασία, οι ασκήσεις ευελιξίας και η προπόνηση δύναμης θα πρέπει να αποτελούν μέρος αυτού του προγράμματος. Είναι καλύτερο να χωρίσετε την εκτός σεζόν σε ενότητες, με κάθε τμήμα να επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος της προπόνησης. Για παράδειγμα, μπορείτε να στοχεύσετε την ανάπτυξη ορισμένων δυνάμεων και δεξιοτήτων σε μεταγενέστερα στάδια, ενώ το πρώτο εστιάζει στην αποκατάσταση και τη δημιουργία μιας γερής βάσης φυσικής κατάστασης. Προκειμένου να συνεχίσουν να πιέζουν το σώμα τους σε νέα όρια, οι αθλητές θα πρέπει να είναι συνεπείς και να προσπαθούν να βελτιώσουν την πολυπλοκότητα και την ένταση των προπονήσεών τους με την πάροδο του χρόνου.

Χτίσιμο μυών

Ένα ουσιαστικό μέρος της προετοιμασίας για χειμερινά σπορ κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν είναι η προπόνηση δύναμης. Για βέλτιστη απόδοση, οι αθλητές θα πρέπει να προπονούν το πάνω και το κάτω μέρος του σώματός τους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μύες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο άθλημα που έχουν επιλέξει. Οι σκιέρ και οι σνόουμπορντ χρειάζονται δυνατά πόδια και ασκήσεις όπως squats, lunges, deadlifts και πιέσεις ποδιών είναι εξαιρετικές για αυτό. Τα αθλήματα που απαιτούν σταθερότητα και δύναμη, όπως το χόκεϊ επί πάγου, μπορούν να ωφεληθούν από τις προπονήσεις στο πάνω μέρος του σώματος, όπως push-ups, pull-ups και πιέσεις ώμων. Οι σανίδες και οι ρωσικές στροφές είναι εξαιρετικές βασικές ασκήσεις που πρέπει να ενσωματωθούν, καθώς βοηθούν στην οικοδόμηση σταθερότητας και ισορροπίας, που είναι ζωτικής σημασίας για κάθε χειμερινό σπορ.

Φυσική ικανότητα για την καρδιά και το εγκεφαλικό


Για να διατηρήσει ή να αυξήσει την αντοχή κάποιου, η καρδιαγγειακή προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ένα ισχυρό καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και να μειώσει την εξάντληση κατά τη διάρκεια των χειμερινών σπορ, τα οποία συχνά απαιτούν παρατεταμένη σωματική άσκηση. Οι προπονήσεις καρδιο, συμπεριλαμβανομένου του τζόκινγκ, της ποδηλασίας, της κολύμβησης και της κωπηλασίας, πρέπει να αποτελούν μέρος του προπονητικού προγράμματος κάθε αθλητή. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), η οποία προσομοιώνει τις γρήγορες εκρήξεις δραστηριότητας που ακολουθούνται από σύντομες αποκαταστάσεις που παρατηρούνται σε πολλά χειμερινά αθλήματα. Οι αθλητές μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης και να προετοιμαστούν για τους χειμερινούς αγώνες κάνοντας καρδιαγγειακές ασκήσεις σε τακτική βάση.

Πρόγραμμα Κινητικότητας και Ευελιξίας

Όσο σημαντικό κι αν είναι η προπόνηση για την εποχή, η ευελιξία και η κινητικότητα εκτός σεζόν συχνά παραμελούνται. Η μεγαλύτερη κινητικότητα, που καθίσταται δυνατή από την αυξημένη ευελιξία, βελτιώνει την απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Η γιόγκα, οι ενεργητικές ασκήσεις προθέρμανσης και οι διατάσεις είναι όλα σημαντικά μέρη του προπονητικού προγράμματος ενός αθλητή. Η ευλυγισία μπορεί να βελτιωθεί με το τέντωμα των κύριων μυϊκών ομάδων, ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται συχνά σε όλο το άθλημά τους. Η υγεία των αρθρώσεων και η γενική απόδοση κίνησης μπορούν να βελτιωθούν με ασκήσεις κινητικότητας όπως περιστροφές ώμων και ανοιχτήρια ισχίου

Αναπτύξτε τις δεξιότητές σας και λάβετε προπόνηση ειδικά για τον αθλητισμό

Η διατήρηση και η βελτίωση των τεχνικών ικανοτήτων κάποιου είναι εξίσου σημαντική με την σωματική ικανότητα. Προκειμένου να διατηρηθεί η μέγιστη απόδοση, οι αθλητές θα πρέπει να συμμετέχουν σε προπονήσεις και ασκήσεις προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο άθλημά τους. Για παράδειγμα, οι παίκτες χόκεϊ επί πάγου μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο stickhandling και στο σουτ σε τεχνητό πάγο, ενώ οι σκιέρ μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρόλε σκι για να μιμηθούν την κίνηση του σκι. Οι αθλητές μπορούν να διατηρήσουν ενημερωμένη τη μυϊκή τους μνήμη και τις ικανότητές τους εξασκώντας τις κινήσεις και τις μεθόδους του αθλήματος σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον. Η εύρεση και η διόρθωση τεχνολογικών προβλημάτων είναι ένας άλλος τομέας όπου η ανάλυση βίντεο μπορεί να είναι χρήσιμη.

Εκπαίδευση ξεχωριστά

Για τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης και την αποφυγή της εξουθένωσης, η διασταυρούμενη προπόνηση συνεπάγεται τη συμμετοχή σε διάφορα αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες. Μια εξαιρετική προσέγγιση για να παραμείνετε δραστήριοι είναι να συμμετέχετε σε αθλήματα όπως η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού ή το τζόκινγκ. Εκτός από την ενίσχυση του γενικού αθλητισμού και τη μείωση της πιθανότητας προβλημάτων υπερβολικής χρήσης, η διασταυρούμενη προπόνηση βοηθά στη δημιουργία αρκετών μυϊκών ομάδων. Οι αθλητές μπορούν να διατηρήσουν το κίνητρο και να έχουν ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης ανακατεύοντας τις προπονήσεις τους.

 Τροφοδοσία και παραμονή ενυδατωμένη

Ένα μεγάλο μέρος της προπόνησης εκτός εποχής είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι και τρώτε σωστά. Η κατανάλωση μιας ολοκληρωμένης διατροφής που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να αποδίδουν καλύτερα κατά την προπόνηση και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης μετά. Οι υδατάνθρακες παρέχουν το καύσιμο για έντονες προπονήσεις και η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την επισκευή των μυών. Η παραμονή ενυδατωμένη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ακόμη και μια μικρή απώλεια υγρών μπορεί να εμποδίσει την απόδοση. Τα αθλητικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να αποκαταστήσουν τους ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια εντατικών προπονήσεων, εκτός από το νερό που πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά. Οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες συμβουλές και τη βελτιστοποίηση των διατροφικών τους συνηθειών συμβουλευόμενοι έναν διατροφολόγο.

Προετοιμασία του μυαλού σας


Ένα συχνά παραβλέπεται αλλά κρίσιμο μέρος της προπόνησης εκτός εποχής είναι η ψυχική προετοιμασία. Η απόδοση ενός αθλητή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά καλλιεργώντας ψυχική σκληρότητα και ανθεκτικότητα. Προκειμένου να διατηρηθεί η συγκέντρωση και η ώθηση, οι αθλητές μπορεί να επωφεληθούν από πρακτικές όπως η επίγνωση, η οπτικοποίηση της επιτυχίας τους και ο καθορισμός στόχων. Η βελτίωση της απόδοσης και η αυτοπεποίθηση είναι δύο αποτελέσματα της οπτικοποίησης του εαυτού του που ασχολείται με το άθλημα. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός, μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος και να ενισχύσουν την εστίαση, ενώ ο καθορισμός στόχων προσφέρει κατεύθυνση και έμπνευση. Οι αθλητές μπορούν να ξεκινήσουν τον αγώνα και να είναι έτοιμοι για το χειμώνα ενσωματώνοντας την πνευματική προπόνηση στη ρουτίνα τους εκτός σεζόν.

Συνοψίζοντας

Για να είναι έτοιμοι για χειμερινά σπορ, οι αθλητές πρέπει να ασχολούνται με προπονήσεις εκτός σεζόν. Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού, οι αθλητές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καρδιαγγειακή προετοιμασία, την ευελιξία, την προπόνηση δύναμης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ψυχική προετοιμασία. Η διατήρηση του κινήτρου και της δέσμευσης κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν είναι δυνατή για τους αθλητές εάν θέτουν σαφείς στόχους, δημιουργούν ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα προπόνησης και συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες. Όσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ και αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια για προπόνηση και προετοιμασία μπορούν να έχουν μια φανταστική σεζόν στις πίστες, στον πάγο ή στα μονοπάτια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *